Jarmuż należy do rodziny kapustowatych, co przekłada się na jego charakterystyczny smak. Jeśli lubisz smak surowej kapusty - na pewno będzie Ci smakował.
Zawiera bardzo dużo chlorofilu o działaniu antyoksydacyjnym , bardzo dużo karotenu, bardzo dużo witaminy C – jeden kubek surowego jarmużu może zaspokoić nawet 70% dziennego zapotrzebowania! Dodatkowo jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E, a także błonnika, magnezu, cynku, żelaza i wapnia, oraz luteinę.
Mój sposób na jarmuż - green smoothie!
- garść jarmużu w liściach
- banan
- szklanka wody mineralnej
Jarmuż i banana myjemy i umieszczamy w pojemniku do blendowania. Dodajemy wodę i blendujemy na gładką masę. W przypadku, gdy koktajl będzie za gęsty - dodajemy więcej wody. Przelewamy do szklanki i pijemy do dna!
Na zdrowie!
Prawda, że wygląda pięknie i smakowicie? :)
Ten ze szpinakiem wyglądał piękniej :) I był rzeczywiście bardzo niezły! Z brzoskwinią, bananem i mlekiem zrobiłam.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że też bardziej smakuje mi ze szpinakiem :D
UsuńDziewczyny , ale wy piszecie , jedna , zeby umyc banana a druga uzywa okreslenia bardzo niezly . Matko Bosko Czestochowsko , dajcie se wista ! Iwona
OdpowiedzUsuńDroga Iwono,
Usuńczasownik "umyć" wymaga biernika, a zatem wyrazy takie jak m.in. banan, mają dopuszczalną odmienialną formę w bierniku. Według Wielkiego Słownika Poprawnej Polszczyzny, do nazwy owocu "banan" dopuszczalna jest oboczność, czyli poprawne są formy banan, jak i banana. Możemy zatem: "umyć banan" lub tak jak napisałam w poście: "umyć banana".
To samo tyczy się pojawiających na blogu pomidorów i ogórków. Możemy umyć, zjeść, pokroć pomidor lub pomidora.
Pozdrawiam.