Co ciekawe, spożywanie kaszy jaglanej podczas przeziębienia i infekcji skutkuje szybkim pozbyciem się mokrego kaszlu i kataru, gdyż kasza jaglana usuwa śluz z organizmu.
Dzisiaj na obiad zrobiłam sobie gotowaną fasolkę szparagową z kaszą jaglaną. Przyznam, że był to mój pierwszy raz z kaszą jaglaną i za bardzo nie wiedziałam jak się mam za nią zabrać. Nie robiłam do niej żadnego sosu, więc wyszła mi trochę sucha - człowiek uczy się na błędach - teraz muszę pomyśleć, czym poprawić smak kaszy :)
Ugotowałam szklankę kaszy i wyszło mi jej w efekcie stanowczo za dużo. Aby się nie zmarnowała postanowiłam zrobić z niej jakąś popołudniową przekąskę na słodko. Tak powstał:
Pudding z kaszy jaglanej (porcja ok. 150 kcal)
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 4 jabłka papierówki
- 1 mała brzoskwinia
- ok. 3 łyżki jogurtu naturalnego
(Przepis na 2 porcje)
Jak ugotować kaszę jaglaną? 1/3 szklanki kaszy jaglanej wrzucamy do małego garnka. Prażymy chwilę (dosłownie 1 - 2 minuty) aż do momentu, gdy będziemy czuć ładny zapach kaszy (trzeba uważać żeby nie przypalić ziaren!). Dolewamy wodę - należy dolać tyle wody ile wynosi podwójną objętość kaszy, tzn. jeśli wsypaliśmy 1/3 szklanki kaszy, to dolewamy do niej 2 x 1/3 szklanki wody. Dodajemy szczyptę soli, trochę oliwy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Kaszy jaglanej nie mieszamy podczas gotowania! Odstawiamy do ostudzenia.
Brzoskwinię myjemy i obieramy ze skóry, usuwamy pestkę i kroimy. Jabłka myjemy i obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze części i wstawiamy do mikrofalówki na ok. 45 sekund do podpieczenia. Pokrojone owoce, kaszę jaglaną i 3 łyżki jogurtu naturalnego umieszczamy w pojemniku do blendowania i blendujemy na gładką masę. Jeśli otrzymana masa okaże się za gęsta, można dodać więcej jogurtu lub soczystego owocu, np. kolejną brzoskwinię.
Smacznego!
Zapowiada się pysznie. Jutro sprawdzę :)
OdpowiedzUsuńCzekam na recenzję! :)
UsuńNareszcie się udało. Jedynie jogurt pominęłam. Ale i tak wyszło rewelacyjnie :)
UsuńCieszę się bardzo, że przepis smakował! :)
Usuń