wtorek, 9 września 2014

MLEKO KOKOSOWE I KOKOSANKI

Jeszcze nie posiadłam wiedzy na temat tego jak zarabiać kokosy, ale już wiem jak zrobić mleko kokosowe
i kokosanki!
I to za jednym zamachem, czyli typowo po poznańsku - oszczędnie ;)
Sprawa jest superprosta, co czyni temat jeszcze bardziej atrakcyjnym...

A o tym, że naprawdę warto i to nie tylko dla smaku powinny przekonać nas właściwości kokosa, który dla naszego zdrowia i urody ma naprawdę wiele do zaoferowania! Wspomaga nasz metabolizm, świetnie wpływa na pracę wątroby i jelit, obniża poziom złego cholesterolu... nie mówiąc już o działaniu opóźniającym proces starzenia się skóry. Piękno, zdrowie i satysfakcja dla kubków smakowych - a oto przepis jak to osiągnąć:



MLEKO KOKOSOWE

to świetny zamiennik dla mleka krowiego (lub mleka kokosowego z puszki, które oprócz kokosa i wody zawiera jeszcze całe mnóstwo niepotrzebnych składników!), można je przygotować bezpośrednio z orzecha, ale jeszcze łatwiej jest użyć do tego celu wiórki kokosowe - tak, takie zwykłe, dostępne w każdym sklepie (bądź bio, ze sklepu ze zdrową żywnością)

Składniki:

- 1 szklanka wiórków
- 1/2/3/4 szklanki wody - w zależności od tego, jak tłuste i gęste mleko chcemy uzyskać

Przygotowanie:

Wiórki zalewamy szklanką wrzątku. Zostawiamy na noc (choć podobno wystarczą 2 godziny). Dodajemy resztę wody i blendujemy kilka minut, po czym przecedzamy przez drobne sitko... i gotowe!!!
Kawa z takim mlekiem jest przepyszna, polecam!



Kiedy mamy już mleko (które możemy przechowywać w lodówce do kilku dni) możemy zająć się "odpadkami",
czyli zmielonymi wiórkami i w okamgnieniu zrobić z nich...

KOKOSANKI

Składniki:

- wiórki pozostałe z produkcji mleka
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 jajko

Mieszamy wszystkie składniki w misce na jednolitą masę. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki,
które układamy na blasze (z przepisu wychodzi ok 16 sztuk) i rozpłaszczamy łyżką.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz