poniedziałek, 29 września 2014

OWSIANKA z jeżynami

Jeśli gdzieś jeszcze jakimś cudem uda Wam się zdobyć jeżyny, to czym prędzej je kupujcie! Jeżyny wykorzystywane są w profilaktyce chorób nowotworowych (zawierają mnóóóstwo antyoksydantów!), wspomagają pracę układu krążenia i regulują poziom cukru we krwi. Poza tym są dietetyczne, zawierają mało kalorii, a zawarta w nich pektyna pod wpływem wody w organizmie pęcznieje i pozostawia uczucie sytości na dłużej! ;))

Składniki na jedną porcję:

  • kilka sztuk jeżyn (ok. 8-10)
  • dwie śliwki
  • trzy łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • łyżka siemienia lnianego (zmielonego!)
  • mleko (250 ml) lub jogurt naturalny

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miseczce i zajadamy ze smakiem! ;)

2 komentarze:

  1. Pomysłów na owsiankę nigdy za wiele ;) a te składniki można spokojnie dostać w sklepie

    OdpowiedzUsuń