poniedziałek, 20 października 2014

CURRY Z DYNI ZE SZPINAKIEM (inspired by Jadłonomia)

Dynia, dynia, dynia...







Jesienią to ona rządzi w kuchni, bez dwóch zdań!

Ale ok, mamy już zupę... mamy ciasto... do czego by tu ją jeszcze wykorzystać?

Może pyszne curry z dyni? Ze szpinakiem i sezamem?

Taaak! :D

Przepis jest prawie (!) wierną próbą odtworzenia przepisu z bloga Jadłonomia, który uwielbiam!







Składniki:

- ok. 0,5 kg dyni, np. hokkaido
- opakowanie mrożonego szpinaku
- puszka krojonych pomidorów
- cebula
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki uprażonego sezamu
- kawałek ok. 3 cm startego lub pokrojonego drobno imbiru
- 1-2 łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzewamy olej na patelni, kroimy w drobną kostkę cebulkę i wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy.
Dodajemy imbir i pozostałe przyprawy.
Dokładamy pomidory z puszki i smażymy około dwóch minut.
Wrzucamy dynię pokrojoną w dużą kostkę i smażymy około 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem.
Dodajemy szpinak, solimy i smażymy kolejne 10 minut aż wszystkie składniki będą miękkie.
Na koniec dokładamy masło orzechowe oraz sezam, dolewamy trochę wody (do uzyskania pożądanej konsystencji) i dusimy przez kilka minut.
Podajemy np. z ryżem.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Super przepis, będę musiała spróbować :)
    stylinsonlady.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń