piątek, 3 października 2014

WEGEMLEKO

Chciałabym się z Wami podzielić moim największym kuchennym odkryciem ostatnich miesięcy...

Tak, wiem, że przede mną dokonały tego odkrycia tysiące, miliony... a nawet tuziny ;P

W mojej kuchni odkrycie to i tak wywołało małą rewolucję!

O czym mowa?

Oczywiście o zapowiadanym już mleku roślinnym :D



Tytułem wstępu chciałam powiedzieć, że nie wiem, czy na pewno mleko od krowy jest niezdrowe,

czy zawiera jakiekolwiek ilości antybiotyków,

czy ma za dużo białka i powoduje u człowieka przerost formy (ciała) nad treścią (mózgiem)...

Nie wiem też, ile osób je  trawi, a ile nie trawi

i czy białko w nim zawarte zakwasza nasz organizm,

wypłukuje wapń z kości

oraz czy obniża w znaczący sposób naszą odporność...

Pewnie nigdy nie będę tego wiedzieć na pewno...

Wiem jedno - tak jak w ekonomii zaleca się dywersyfikację portfela,

tak w żywieniu powinno stosować się zasadę dywersyfikacji lodówki i w efekcie żołądka ;)

czyli krótko mówiąc - wszystkiego po trochu!


Dlatego właśnie postanowiłam ograniczyć mleko krowie,

przede wszystkim dlatego, iż jestem głównie "nabiałożerna"

i dzień bez produktów mlecznych uważam za dzień stracony.


Stąd też pomysł na wprowadzenie do diety WEGEMLEKA,

które - spójrzcie sami - jest superhipermega proste w przygotowaniu i niedrogie

(te oferowane w sklepach kosztują przecież po kilkanaście złotych! jawna kradzież!)


Mleko roślinne można generalnie przygotować ze wszystkiego!

No, ok - przesadzam, ale jest przynajmniej kilkanaście wariantów,

a każdy jest interesujący, smaczny i zdrowy!!!



Sama eksperymentowałam już z takimi:


- mleko kokosowe (już przedstawiane na blogu, o tutaj  )
- mleko z orzechów laskowych
- mleko słonecznikowe
- mleko nerkowcowe
- mleko sezamowe
- mleko migdałowe (uwaga! nie róbcie go z płatków migdałowych, gdyż nie będzie miało żadnego aromatu! okazuje się, że wbrew wielu przepisom można je zrobić bez obierania skórki, za co chwała "komutam"!)
- mleko ryżowe
- mleko jaglane (o nim będzie osobny wpis, gdyż trochę inaczej się je przygotowuje)


Przygotowanie:

Ogólny sposób przygotowania mleka roślinnego w większości wariantów jest taki sam
- trochę więcej zachodu jest z jaglanym i sojowym (którego jeszcze nie produkowałam).
Zaczynamy produkcję najlepiej wieczorem,
kiedy to zalewamy wodą szklankę orzechów/nasion.
Zostawiamy do rana, po czym wylewamy wodę od namaczania
(wyjątkiem jest mleko kokosowe - tu wodę zostawiamy).
Wrzucamy orzechy/pestki/nasiona do wysokiego naczynia,
w którym blendujemy je z 3-4 szklankami wody żródlanej, bądź przegotowanej.
Po zblendowaniu przecedzamy przez gazę lub drobne tekstylne sitko
(do większości wystarczy nawet zwykłe sitko).
Pijemy lub wykorzystujemy do przyrządzenia różnych pyszności, np. owsianki.
 
"Fafoły", czyli zmiksowane pestki/nasiona/orzechy można oczywiście zrecyklingować, czyli użyć np. do produkcji kokosanek i ciasteczek.

Do dzieła :D

4 komentarze:

  1. Jaglanego jeszczenie nie robiłam, więc czekam na przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ciekawe, zrobię takie dziś wieczorem! :)
    A tak btw. - generalnie krowie mleko uczula, nie jest trawione itp.itd. - to wiadome jest szerokiemu ogółowi. Rzadko jednak wiadomo, że szkodzi w nim nie białko, lecz laktoza (czyli cukier mleczny), wystarczy mleko 'przerobic' - specjalnymi bakteriami mlecznymi - i wtedy jest jakby zupełnie 'czym innym', nieszkodliwym, bez tej nieszczesnej laktozy. Z takiego zdrowego 'zabakteriania' mleka powstają jogurty (mogą być rozne) i kefiry. Takie przerobione mleko jest zdrowe i w dodatku upiększa. Mozna o tym przeczytac tutaj - http://simplywe.pl/stworz-swoj-wlasny-specyfik-i-badz-piekna/
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tak, to też czytałam... i w to akurat wierzę :) natomiast naczytałam się mnóstwo (niekiedy sprzecznych) na temat mleka krowiego i w głowie zrobił mi się jeden wielki mentlik, stąd wstęp wygląda jak wygląda...;P

      Usuń